Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα

La Galette des Rois

1024 724 Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα
  • 1

Η πίτα των βασιλιάδων (La Galette des Rois) και τα Θεοφάνεια  (L’ Épiphanie) στη Γαλλία.

Τα Θεοφάνεια στη Γαλλία γιορτάζονται στις 6 Ιανουαρίου. Τη μέρα εκείνη, οι βιτρίνες των φούρνων και των ζαχαροπλαστείων γεμίζουν με νόστιμες πίτες, με χρυσά στέμματα από πάνω. Είναι σαν τη δική μας βασιλόπιτα αλλά εντελώς διαφορετική σε γεύση, αφού έχει τραγανό φύλλο και γέμιση από κρέμα με αμύγδαλα ή μαρμελάδα, μήλο, μείγμα φρούτων ή σοκολάτα. Η παράδοση αυτή διατηρήθηκε από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (5ος αιώνας μ. Χρ.), δια μέσου του Μεσαίωνα και της εποχής της Γαλλικής Επανάστασης και είναι ζωντανή μέχρι σήμερα.

Η γιορτή και το έθιμο γίνονται αφορμή για επανάληψη στη Γραμματική, στη Φωνητική και στο Λεξιλόγιο με τρόπο ευχάριστο και διασκεδαστικό για τους μαθητές της Ε’ Δημοτικού. Το επιτραπέζιο παιχνίδι ”La course à la galette” βάζει άλλοτε εύκολες κι άλλοτε δύσκολες δοκιμασίες στους μικρούς μας παίκτες που φρεσκάρουν στη μνήμη τους όσα έχουν μάθει από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Η ομάδα κάθε τμήματος που τερματίζει πρώτη στο ”Κυνήγι της Γαλέτας” στέφεται νικήτρια με ένα δώρο έκπληξη. 

Τέλος, δεν ξεχνάμε και φέτος να ”κόψουμε” ένα κομμάτι για τον φτωχό και να υπογραμμίζουμε τη σημασία της προσφοράς. 

Vive la Galette et Bonne Année!