Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα

Χαμόγελο του Παιδιού

800 524 Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα
  • 0

Μια ιδιαίτερη ομιλία

Την προηγούμενη εβδομάδα επισκέφτηκε το Σχολείο μας η κυρία Ιωάννα Χαρδαλούπα εκπρόσωπος της οργάνωσης του “Χαμόγελου του παιδιού” για να μας μιλήσει για τη δράση της οργάνωσης και για τους κινδύνους του διαδικτύου.

Η τεχνολογία και ως επέκταση το διαδίκτυο, έχει λάβει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων και ιδιαίτερα των εφήβων. Μαζί όμως με τις χρησιμότητες που μας προσφέρει o κόσμος του διαδικτύου, μας εκθέτει και σε σοβαρούς κινδύνους. Θεωρούμε πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε, να ανιχνεύουμε αυτούς τους κινδύνους (π.χ. παραπλάνηση, κλοπή δεδομένων, εκβιασμός, εθισμός κλπ.) και συνεπώς να τους αντιμετωπίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο. Το “Χαμόγελο του Παιδιού” μας έδωσε την ευκαιρία να προβληματιστούμε για κάποιες ενέργειές μας στο διαδίκτυο. Τις περισσότερες φορές, οι κίνδυνοι παραμονεύουν εκεί που δεν τους περιμένουμε.

Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από την ποικιλία των πληροφοριών, αλλά και από τις χρήσιμες γνώσεις που είχαν την ευκαιρία να αποκομίσουν. Η παρουσίαση δεν ήταν μονόλογος, αλλά υπήρχε αλληλεπίδραση της ψυχολόγου με τους μαθητές. Έτσι είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους για το πώς θα προφυλαχθούν από τους κινδύνους του διαδικτύου και ειδικότερα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό κέρδισε το ενδιαφέρον των παιδιών, διότι είχαν κι εκείνοι τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην παρουσίαση και ένιωθαν ενθουσιασμένοι για αυτό. Παράλληλα ήταν ευχάριστο, δημιουργικό και ενδιαφέρον, διότι μέσα από μια μικρή, πραγματική ιστορία, μπόρεσαν να συνειδητοποιήσουν τη σοβαρότητα του θέματος. Η ιστορία, αυτομάτως μαγνήτισε τα παιδιά και τα “ανάγκασε” να είναι περίεργα για το τι θα συμβεί στην συνέχεια. Δεν βαρέθηκαν ούτε μια στιγμή!

Τα σημαντικά σημεία, που κέντρισαν την προσοχή μας, ήταν οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να αποφύγουμε τους κινδύνους του διαδικτύου. Συγκεκριμένα, μας παρουσιάστηκε το παράδειγμα ενός κοριτσιού, το οποίο εκτέθηκε μέσω μιας προσωπικής φωτογραφίας σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, την οποία κάποιος άγνωστος την υπέκλεψε, με σκοπό να την εκμεταλλευτεί. Δόθηκαν λοιπόν, χρήσιμες συμβουλές σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων, όπως να ελέγχουμε τις φωτογραφίες που ανεβάζουμε, να μην προδίδουμε την τοποθεσία στην οποία βρισκόμαστε ή στην οποία διαμένουμε και, το πιο σημαντικό, να είμαστε προσεκτικοί σε ποιον ανοίγουμε την κάμερά μας. Δεν είναι ούτε αδύνατον, ούτε δύσκολο να αναγκάσει κάποιος τον υπολογιστή μας να κρατήσει την κάμερά του ανοιχτή, ακόμη κι αν νομίζουμε ότι είναι κλειστή.

Η τεχνολογική ανάπτυξη θέτει καινούρια ερωτήματα, ευκολίες, δυσκολίες, δυνατότητες αλλά και κινδύνους. Είμαστε τυχεροί που έχουμε την ευκαιρία να έχουμε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς σαν το “Χαμόγελο του Παιδιού” και ανθρώπους σαν εκείνους που εργάζονται εκεί. Χιλιάδες παιδιά και έφηβοι έχουν βρει μια αγκαλιά βοηθείας, κατανόησης και φροντίδας χάρη σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Μόνο και μόνο η σκέψη αυτή, ζωγραφίζει ένα χαμόγελο στα πρόσωπά μας.