Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα

Ενημέρωση από το ΚΕΘΕΑ

800 421 Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα
  • 0

Την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021, όλοι οι μαθητές του γ2 τμήματος του Γυμνασίου, συμμετείχαμε σε ενημέρωση, μέσω της διαδικασίας της τηλεκπαίδευσης, από εκπροσώπους του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.ΘΕ.Α.).  Παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η νέα ψηφιακή πραγματικότητα της τηλεκπαίδευσης, η συγκεκριμένη ενημέρωση ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

Μας δόθηκε η ευκαιρία να λάβουμε επιστημονική ενημέρωση για της εξαρτήσεις και τον εθισμό σε βλαβερές ουσίες, να κατανοήσουμε ορισμένες συνήθεις αιτίες που οδηγούν τους νέους σε αυτό το αδιέξοδο, αλλά και τις καταστροφικές επιπτώσεις του φαινομένου σε κάθε τομέα της καθημερινής δράσης του ανθρώπου.  Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι για την εμφάνιση της χρήσης, κατάχρησης  και εξάρτησης από ουσίες συμβάλλουν πολλοί και σύνθετοι παράγοντες που αλληλεπιδρούν, καθώς και ότι ο κοινωνικός περίγυρος είναι πολύ σημαντικός στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και στη συμπεριφορά ενός ατόμου.

Αναλύθηκαν επίσης οι δυσκολίες και τα οφέλη των νέων τεχνολογιών και πότε η χρήση τους καταλήγει προβληματική.  Διαψεύστηκαν κάποιοι μύθοι που αφορούν τις διάφορες μορφές εξάρτησης και αποσαφηνίστηκε ότι η εξαρτητική συμπεριφορά δεν αφορά μόνο ουσίες αλλά και συμπεριφορές, καταστάσεις και σχέσεις.  Εκθέσαμε σκέψεις και προβληματισμούς για το ζήτημα αυτό και συνειδητοποιήσαμε την αναγκαιότητα της πρόληψης καθώς και την επιτακτική ανάγκη απαλλαγής από βλαβερές συνήθειες, που μόνο ολέθριες συνέπειες μπορεί να έχουν στη ζωή μας.

Εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον από τους συμμαθητές μου και ακολούθησε μία εποικοδομητική συζήτηση, που εύχομαι να επαναληφθεί !

Σακαράκα Ιζαμπέλλα /γ2 γυμνασίου