Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα

Ξένες γλώσσες στο καλύτερο ιδιωτικό σχολείο στα Νότια Προάστια

Η γαλέτα των Βασιλιάδων

712 534 Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα
  • 0

«Η γαλέτα των Βασιλιάδων» (la Galette des Rois) και τα Θεοφάνεια στη Γαλλία (l’Épiphanie).

Τα Θεοφάνεια στη Γαλλία (l’Épiphanie) γιορτάζονται στις 6 Ιανουαρίου μαζί με την παραδοσιακή γιορτή «Η γαλέτα των Βασιλιάδων» (la Galette des Rois). Την ημέρα εκείνη, οι βιτρίνες των φούρνων και των ζαχαροπλαστείων γεμίζουν με νόστιμες πίτες, με χρυσά στέμματα από πάνω! Είναι σαν τη δική μας βασιλόπιτα αλλά εντελώς διαφορετική σε γεύση, αφού έχει τραγανό φύλλο και γέμιση από κρέμα με αμύγδαλα ή μαρμελάδα, μήλο, μείγμα φρούτων ή σοκολάτα. Η παράδοση αυτή διατηρήθηκε από την εποχή της πτώσης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (5ος αιώνας μ.Χρ.), δια μέσου του Μεσαίωνα και της εποχής της Γαλλικής Επανάστασης και είναι ζωντανή μέχρι σήμερα.

Η γιορτή και το έθιμο γίνονται αφορμή για επανάληψη στη Γραμματική με τρόπο ευχάριστο και διασκεδαστικό για τους μαθητές της Ε΄ Δημοτικού. Το παιχνίδι των RO (ROis, couROnne, ROnde) γύρω από τις καταλήξεις των λέξεων, τις αντωνυμίες και τα ρήματα. Όποιος βρίσκει το φλουρί κερδίζει το στέμμα του βασιλιά, οι υπόλοιποι δεν χάνουν. Άλλοι κερδίζουν κι άλλοι περνούν από δοκιμασίες Λεξιλογίου, Γραμματικής και Φωνητικής. Στη συγκεκριμένη βασιλόπιτα κάθε κομμάτι κρύβει μια έκπληξη για τον κάθε μαθητή! Κόβουμε όμως κι ένα κομμάτι για τον φτωχό και μαθαίνουμε τη σημασία της προσφοράς.

Καλή μας χρονιά!