Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα

Κίνδυνοι διαδικτύου

808 546 Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα
  • 0

Ενημέρωση για τους κινδύνους του διαδικτύου από εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Κείμενο: Λαμπρινή Παπαγεωργίου α4 Γυμνασίου

Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου εμείς, οι μαθητές της α΄ Γυμνασίου ενημερωθήκαμε διαδικτυακά από εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχετικά με το φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού. Κυρίως ενημερωθήκαμε για τους τρόπους με τους  μπορούμε να αντιδράσουμε, εάν πέσουμε θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού. Η ενημέρωση ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα και για αυτό και εγώ με τη σειρά μου θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με όσα ενδιαφέροντα ακούσαμε.

Αρχικά, προβλήθηκε στον διαδραστικό πίνακα ένα βίντεο με την ιστορία μιας κοπέλας και ενός αγοριού, μεγαλύτερων από εμάς, οι οποίοι είχαν πέσει θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού. Τα δύο παιδιά νόμιζαν πως στέλνουν μηνύματα σε κάποιον διαδικτυακό φίλο, που είχαν αποκτήσει πρόσφατα. Στην πραγματικότητα, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια της ιστορίας, πίσω από το αίτημα φιλίας κρυβόταν ένας άντρας μεγαλύτερης ηλικίας μαζί με την συμμορία του. Η κατάσταση άρχισε να γίνεται επικίνδυνη, όταν ο άνδρας έφτασε σε σημείο να ζητήσει από τα δύο παιδιά να του στείλουν φωτογραφίες τους, προβάλλοντας δελεαστικές προτάσεις. Όταν τα παιδιά ανταποκρίθηκαν, ο διαδικτυακός «φίλος» έγινε ιδιαίτερα πιεστικός. Συγκεκριμένα, ζήτησε από το αγόρι να του δώσει ένα αρκετά μεγάλο χρηματικό ποσό, απειλώντας το πώς θα δημοσίευε τις φωτογραφίες του, εάν δεν έδινε τα χρήματα. Το αγόρι υπέκυψε και έδωσε το χρηματικό ποσό που του ζήτησε ο άνδρας. Και κάπως έτσι έπεσε θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού.

Όλη αυτή η ιστορία με έβαλε σε σκέψεις. Με προβλημάτισε και γι’ αυτό θέλησα να τη μοιραστώ μαζί σας. Το διαδίκτυο δεν είναι μόνο φίλος μας. Μπορεί να μετατραπεί  και σε εχθρό, αν δεν ξέρουμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται να δημοσιεύουμε προσωπικά μας στοιχεία σε εφαρμογές όπως το (Facebook,Instagram) ούτε να επικοινωνούμε με αγνώστους, γιατί οι κίνδυνοι ελλοχεύουν παντού. Ακόμη όμως και αν κάποιος μας προσεγγίσει με δόλιο τρόπο με σκοπό να μας αποσπάσει οποιεσδήποτε πληροφορίες ή προσωπικά στοιχεία, δεν πρέπει διστάσουμε.  Μπορούμε να ζητήσουμε τη βοήθεια των γονέων μας ή και να απευθυνθούμε στη ειδική γραμμή βοήθειας.

Απ’ όλα τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε πως ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι ένα αρκετά επικίνδυνο φαινόμενο στις μέρες μας.  Αν, όμως, λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας.