Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα

Οι ψυχολόγοι στο πλευρό των μαθητών

800 600 Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα
  • 0

Οι  ψυχολόγοι δύο ώρες στο πλευρό των μαθητών

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Σχολείο μας οργάνωσε μια δίωρη συνάντηση των μαθητών της β΄ Γυμνασίου με ψυχολόγους με στόχο τη διερεύνηση των διαπροσωπικών σχέσεων. Εφέτος το Σχολείο μας συνεργάστηκε με την Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας. Πώς ακριβώς, όμως, πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη δράση;

Την πρώτη ώρα της συνάντησης ήρθαν στην τάξη μας τρεις ψυχολόγοι. Αφού μας συστήθηκαν, μας πρότειναν να τοποθετήσουμε τα θρανία στην άκρη και καθίσαμε στις καρέκλες, σχηματίζοντας έναν κύκλο. Έπειτα, παρουσιάσαμε σύντομα τον εαυτός μας, με σκοπό να γνωριστούμε καλύτερα. Την επόμενη ώρα προέκυψε μια «σύγκρουση» μεταξύ των μαθητών, καθώς εκφράσαμε αντίθετες απόψεις. Και ενώ προσπαθούσαμε να βρούμε μια λύση, το κουδούνι χτύπησε  και αποχαιρετήσαμε τις ψυχολόγους.

Η επιστροφή στην σχολική καθημερινότητα μας βρήκε όλους με ανάμικτα συναισθήματα όσο αφορά στη χρησιμότητα αυτής της συνάντησης. Μια ομάδα συμμαθητών μας υποστήριζε ότι δεν βρήκε κάτι ουσιαστικό και χρήσιμο από αυτήν τη συνάντηση, επειδή έληξε πολύ γρήγορα, αφήνοντας άλυτες διαφωνίες και διαμάχες μεταξύ των μαθητών. Από την άλλη, υπήρξαν και εκείνοι που χάρηκαν, καθώς τους δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουν για τον εαυτό τους, να πουν την γνώμη τους για πρόσωπα και πράγματα που είτε τους αρέσουν είτε τους ενοχλούν και έτσι έγινε μια προσπάθεια για την επίλυση θεμάτων που τους απασχολούσαν.

Συνοψίζοντας, η επίσκεψη των ψυχολόγων στην τάξη μας ήταν η αφορμή για περισσότερη και πιο ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ των μαθητών, μέσα από την αυτοκριτική, τον αυτοσαρκασμό και την αντιπαράθεση. Ανεξάρτητα από τις εντάσεις και τις διαφωνίες, ήταν κοινή η διαπίστωση ότι είναι σημαντικό να οργανώνονται τέτοιες δράσεις, γιατί συμβάλλουν στην ανάδειξη και επίλυση προβλημάτων μέσα στο σχολικό περιβάλλον.

Αναγνωστάκη Μυρωνία

Ποντικόπουλος Πέτρος

Σαραντόπουλος Γιάννης

β1 Γυμνασίου