Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα

Πειράματα στο καλύτερο ιδιωτικό σχολείο στα νότια Προάστια

Πείραμα του Ερατοσθένη

870 653 Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα
  • 1

Πείραμα του Ερατοσθένη: υπολογίζοντας την περίμετρο της Γης!

Στο μάθημα της Πληροφορικής, με τους μαθητές της Ε΄ τάξης Δημοτικού, ταξιδέψαμε πολλά έτη πίσω στον χρόνο και ζήσαμε ένα από τα ωραιότερα πειράματα στην Ιστορία των Επιστημών. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019, τη μέρα της Εαρινής Ισημερίας, που χαρακτηρίζεται ως «αρχή της Άνοιξης», ο Ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον Ισημερινό της Γης, με αποτέλεσμα η νύχτα και η μέρα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας.

Έτσι, θεωρήσαμε ευκαιρία να επαναλάβουμε το πείραμα του Ερατοσθένη, αφού γνωρίζουμε τον τόπο που ο Ήλιος ρίχνει τις ακτίνες του κατακόρυφα. Οι μαθητές με τη χρήση απλών μέσων, μέτρησαν το μήκος της σκιάς μίας ράβδου. Στη συνέχεια, με βάση τις μετρήσεις τους υπολόγισαν τη γωνία που σχηματίζουν οι ηλιακές ακτίνες με τη ράβδο και με τον κατάλληλο τύπο, κατέληξαν με εξαιρετική ακρίβεια στον υπολογισμό της περιφέρειας της Γης.

Με αυτό τον ιδιαίτερο τρόπο, οι μαθητές μας αναβίωσαν στην αυλή του Σχολείου μας την ιστορική μέτρηση που έκανε ο Έλληνας μαθηματικός Ερατοσθένης στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.