Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα

Προστασία από φυσικές καταστροφές – Ο πρόεδρος του Ελληνικού Διασωστικού Σώματος στο Γυμνάσιο

1024 505 Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα
  • 1

Άρθρο της Δανάης Γεωργακοπούλου, Γ’ γυμνασίου

Μετά από αρκετούς μήνες καραντίνας, οπότε οι σχολικές ενημερώσεις ήταν λιγότερο εφικτές, «επιστρέψαμε» στις κανονικές ενημερώσεις με φυσική παρουσία των ομιλητών.

Στις 9/11 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας ενημέρωση για την προστασία από τις φυσικές καταστροφές. Ο κ. Πολυχρονόπουλος (πρόεδρος του Ελληνικού  Διασωστικό Σώματος) μας μίλησε, κυρίως, για το φαινόμενο του σεισμού και των πυρκαγιών, τις ζημιές που μπορούν να προκαλέσουν τα δύο αυτά φαινόμενα και φυσικά, πώς να προστατευτούμε από αυτά.

Όπως ανέφερε ο ομιλητής, η γνώση σε αυτά τα θέματα είναι απαραίτητη και η αναγκαιότητά της θα φανεί  και στο μέλλον. Αν και οι εικόνες που είδαμε και το βίντεο που παρακολουθήσαμε ήταν αρκετές, για να κατανοήσουμε  πόσο τεράστιες καταστροφές μπορεί να προκληθούν από τέτοια φαινόμενα, ο κ Πολυχρονόπουλος μας βοήθησε να κατανοήσουμε τη σπουδαιότητα της ενημέρωσης και προστασίας από καταστροφικά φυσικά φαινόμενα. Ανέφερε περιστατικά, παραδείγματα, μια προσωπική του εμπειρία και φυσικά απάντησε στις ερωτήσεις μας. Ακούσαμε από αυτονόητα πράγματα (π.χ. ότι δεν χρησιμοποιούμε το ασανσέρ σε περίπτωση σεισμού), μέχρι ιστορίες ή μέτρα προστασίας που οι πιο πολλοί από μας – αν όχι όλοι – δεν είχαμε ξανακούσει (π.χ. πως η απλή κίνηση που κάνουμε άμα κλειδώσουμε την εξώπορτα της πολυκατοικίας μπορεί να έχει τραγικά αποτελέσματα σε περίπτωση που χρειαστεί η άμεση έξοδος από αυτήν).

Η ενημέρωση αυτή ήταν πραγματικά πολύτιμη. Λίγο – πολύ, όλοι μας ανακαλύψαμε πόσα πράγματα κάναμε λάθος μέχρι τώρα, πόσους πιθανούς κινδύνους αγνοούσαμε… Για αυτό χρειαζόταν να ενημερωθούμε και να κατανοήσουμε ότι οι κίνδυνοι είναι πολλοί και μεγάλοι, γιατί, όπως τόνισε κι ο ομιλητής, αυτός που αγνοεί τον κίνδυνο θα είναι το επόμενο θύμα.

Κλείνω λέγοντας ότι αυτή η ενημέρωση με έκανε να φανταστώ τον ενήλικο εαυτό μου να αξιοποιεί αυτές τις γνώσεις και με έκανε να αναρωτηθώ σε ποια κατάσταση μπορεί να βρεθώ κάποια στιγμή στη ζωή μου, αν έλθω αντιμέτωπη με ένα καταστροφικό φυσικό φαινόμενο.