Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα

200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

1024 721 Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα
  • 0

Πέρασαν κιόλας 200 χρόνια: 25 Μαρτίου 1821-25 Μαρτίου 2021!

Πέρασαν 200 χρόνια από την «Επανάσταση», από τον «Αγώνα», από τον «Σηκωμό». Έτσι θα ακούσουμε στις ειδήσεις να το λένε, έτσι θα το βρούμε και στα βιβλία. Τι είναι όμως η Επανάσταση του 1821 και γιατί γιορτάζουμε τα 200 χρόνια της;

Κάποτε στη χώρα μας ήρθε ένας ξένος πολύ βάρβαρος λαός, οι Τούρκοι, και πολεμώντας μάς έκανε σκλάβους. Κανένας Έλληνας δεν έμεινε ελεύθερος!
Όλα «τα ‘σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκων’ η σκλαβιά», λέει πολύ σωστά ο εθνικός μας ύμνος.

Πόσο κράτησε αυτή η σκλαβιά; Πότε τελείωσε;
Η μεγάλη αυτή συμφορά ξεκίνησε το 1453 με την Άλωση της μεγάλης μας Πόλης, της Κωνσταντινούπολης, και κράτησε ως το 1821. Σχεδόν 400 χρόνια σκλαβιάς! Λέμε ότι τελείωσε το 1821, γιατί τότε επιτέλους κατάφεραν οι σκλαβωμένοι Έλληνες να οργανωθούν και να ετοιμάσουν την Επανάσταση, τον πόλεμο της ελευθερίας. Τη στιγμή αυτή την ονειρεύονταν για πολλές γενιές τα Ελληνόπουλα!

Τι ονειρεύονταν; Να ζήσουν ελεύθερα στην ελεύθερη πατρίδα τους.
Μαζεύτηκαν λοιπόν οι άνθρωποι, άντρες, γυναίκες μα και παιδιά και με τα όπλα στο χέρι έδιωξαν τον κατακτητή. Δε γινόταν αλλιώς! Δεν ήθελε να φύγει από την όμορφη χώρα μας! Και πού δεν έγιναν οι σκληρές μάχες! Μεσολόγγι, Τριπολιτσά, Κάσος, Κρήτη, Δερβενάκια, Αλαμάνα, Γραβιά, Χαλκιδική, Ύδρα, Σπέτσες, Ψαρά, Χίος! Και πού δεν περπάτησε «η Δόξα μονάχη» στεφανώνοντας αυτούς που πολέμησαν για την Ελευθερία. Δε θα μας έφτανε η ώρα να πούμε τόσα μέρη!

«Και ποιοι πολέμησαν;», μπορεί να αναρωτηθεί κανείς. Σχεδόν όλοι! Ας θυμηθούμε μερικούς: Κολοκοτρώνης, Καραϊσκάκης, Κανάρης και Μιαούλης, Διάκος, Μπουμπουλίνα, οι Σουλιώτισσες, ο γερο-Καψάλης, ο Σουλιώτης ο καλός και το ντουφέκι του, το μικρό κλεφτόπουλο και τόσοι άλλοι, τόσοι
άλλοι…
Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι πρόγονοί μας. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας. Και πολέμησαν για εμάς. Στις 25 Μαρτίου 1821, πριν ακριβώς από 200 χρόνια, ξεκίνησε ο Απελευθερωτικός Αγώνας. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή τελείωσε η σκλαβιά.
Η γιορτή αυτή έχει μεγάλη σημασία. Πολύ μεγάλη! Γιατί δείχνουμε ότι ακόμη κι αν πέρασαν δύο αιώνες, εμείς συνεχίζουμε να τιμούμε αυτούς που μας δίδαξαν το πολυτιμότερο μάθημα. Που μας δίδαξαν το ΠΩΣ ΚΕΡΔΙΖΕΤΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!

Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821!

Κείμενο: Κωνσταντίνος Ούτσικας, δάσκαλος Γ2

Ζωγραφιά: Χαρά Λιάκου Στ2