Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα

Εκπαιδευτικές δράσεις στο Ιδιωτικό Σχολείο μας στα νότια προάστια

H ενημέρωση σώζει!

800 600 Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα
  • 0

Οι φυσικές καταστροφές στις μέρες μας, δυστυχώς, έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Με αφορμή τους πρόσφατους σεισμούς που εκδηλώθηκαν στη χώρα μας το Σχολείο μας προσκάλεσε την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου την προϊσταμένη του Ζ΄ πυροσβεστικού  σταθμού Αττικής, κα Ευτυχιάκου και τον συνάδελφό της κ. Χαμπίπη.

Όλοι οι μαθητές του Γυμνασίου είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε πώς μπορούμε να προστατευθούμε και από άλλες φυσικές καταστροφές, με τις οποίες ενδέχεται να έρθουμε αντιμέτωποι.

Πιο συγκεκριμένα, μας προέτρεψαν αν παραστεί ανάγκη, να καλούμε τον Πανευρωπαϊκό Αριθμό Κλήσης Έκτακτης Ανάγκης 112 ή 199 σε περίπτωση πυρκαγιάς και να εφαρμόζουμε μια σειρά οδηγιών τις οποίες έχει εκδώσει η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της σεισμικής δόνησης οι μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό δεν πρέπει να μετακινηθούν, αλλά να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας μέσα στον χώρο στον οποίον βρίσκονται. Προστατεύονται, λοιπόν, κάτω από τα θρανία ή την έδρα, κρατώντας σταθερά ένα από τα πόδια του επίπλου, ενώ με το άλλο χέρι προστατεύουν το κεφάλι τους. Εάν δεν υπάρχουν έπιπλα στον χώρο, τότε οι μαθητές και ο εκπαιδευτικός συσπειρώνονται στο πάτωμα, μικραίνοντας τον όγκο του σώματος. Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως για την επίτευξη των παραπάνω είναι η διατήρηση ψυχραιμίας από εκπαιδευτικούς και μαθητές. Μετά τον σεισμό, εφαρμόζεται το σχέδιο εκκένωσης του κτιρίου και συγκέντρωσης των μαθητών και του προσωπικού στον χώρο που έχει εκ των προτέρων καθοριστεί.

Δεν παρέλειψαν, βέβαια, να μας ενημερώσουν και για τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθούμε σε περίπτωση πυρκαγιάς. Αντίστοιχα, λοιπόν, ο εκπαιδευτικός δίνει εντολή στους μαθητές να εκκενώσουν την αίθουσα κατά πτέρυγα με γρήγορο βήμα, αλλά χωρίς φωνές και ο ένας πίσω από τον άλλο και να οδηγηθούν στον χώρο συγκέντρωσης. Στην συνέχεια, εάν η φωτιά δεν περιοριστεί με τον κατάλληλο για την περίπτωση πυροσβεστήρα,  πρέπει να εκκενωθεί το σχολικό κτίριο και να ειδοποιηθεί η πυροσβεστική υπηρεσία. Σε περίπτωση που η πυρκαγιά εκδηλωθεί σε ώρα διαλείμματος ο εκπαιδευτικός που την εντόπισε προσπαθεί να την κατασβήσει με τα κατάλληλα μέσα, απομακρύνοντας τυχόν εύφλεκτα υλικά.

Όλοι μας κάποια στιγμή μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι με δυσάρεστα γεγονότα, αλλά πρέπει να επιδείξουμε ψυχραιμία, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να σώσουμε τη ζωή μας αλλά και να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπό μας.

Μαρία Κουρούκλη