Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα

Μαθηματικός διαγωνισμός «ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ»

150 150 Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα
  • 0

Αγαπητοί γονείς,

Τα τελευταία 80 χρόνια τους μεγαλύτερους και εγκυρότερους διαγωνισμούς για τα Μαθηματικά στην Ελλάδα, διεξάγει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ).

Η ΕΜΕ αποφάσισε, με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της, τη δημιουργία ενός νέου διαγωνισμού με το όνομα «ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ». Οι στόχοι του νέου διαγωνισμού είναι να αναπτύξουν οι μαθητές την κριτική τους ικανότητα και σκέψη και να αναγνωρίσουν τη σημασία των μαθηματικών στην καθημερινή πραγματικότητα.

Ο διαγωνισμός αυτός δε θα ελέγχει τη σχολική επίδοση και τις γνώσεις των μαθητών αλλά, την ικανότητα να σκέφτονται με εφόδιο τη μαθηματική γνώση. Από την ανάλυση των απαντήσεων και τις επεξηγήσεις που θα δοθούν ο μαθητής θα αντιληφθεί όχι τόσο τι λάθος έκανε, αλλά γιατί το έκανε και πώς μπορεί να αναπτύξει τις μαθηματικές ικανότητές του στο μέλλον.

Θα υπάρχουν 3 ομάδες θεμάτων οι οποίες θα καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Η 1η ομάδα θα καλύπτει την τάξη Β΄ Δημοτικού, η 2η τις τάξεις Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού και η 3η τις τάξεις Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού.

Ο διαγωνισμός «ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ» ακολουθώντας τα διεθνή παιδαγωγικά πρότυπα όσον αφορά τη βελτίωση της στάσης των μικρών μαθητών στα μαθηματικά, λειτουργεί συμμετοχικά και όχι ανταγωνιστικά. Για τον λόγο αυτό το ποσοστό των βραβευθέντων δε θα καθορίζεται πανελλαδικά, αλλά θα είναι το ίδιο (περίπου 20%) για κάθε τάξη στο ίδιο εξεταστικό κέντρο.

Κάθε διαγωνιζόμενος καλείται να απαντήσει σε μια ομάδα ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής. Τα θέματα θα έχουν μία κλιμάκωση με τα περισσότερο σύνθετα να βρίσκονται στο τέλος και θα απαιτούν κυρίως μαθηματικό συλλογισμό και όχι μόνο πράξεις ή απλή εφαρμογή τύπων. Τα θέματα είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας με στόχο τη μη απογοήτευση των μαθητών που θεωρούν ότι υστερούν σε επίδοση στα Μαθηματικά, αλλά ταυτόχρονα να υπάρχει και η πρόκληση για μαθητές με υψηλούς στόχους στα Μαθηματικά.

 

Κάθε σωστή απάντηση βαθμολογείται με 4 μονάδες (άριστα είναι το 4 Χ 25 = 100).

Δεν υπάρχει αρνητική βαθμολόγηση για τις λάθος απαντήσεις ή για τη μη απάντηση.

Για συμμετοχή στον διαγωνισμό απαιτείται εγγραφή, κόστος 10 ευρώ, το οποίο καλύπτει την ετήσια συνδρομή στο περιοδικό «ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ» της ΕΜΕ.

Ο διαγωνισμός για το έτος 2020 θα διεξαχθεί Πανελλαδικά στις 15 Φεβρουαρίου, ημέρα Σάββατο και ώρα 9:30 το πρωί. Οι μαθητές θα πρέπει να απαντήσουν σε 25 θέματα πολλαπλής επιλογής κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού που θα είναι μιάμιση ώρα. 

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στο διδακτήριο του Δημοτικού.

Όποιος μαθητής/ μαθήτρια θέλει να συμμετάσχει στον μαθηματικό διαγωνισμό «ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ», παρακαλούμε να συμπληρώσει την παρακάτω δήλωση και να τη στείλει μαζί με τα χρήματα (10€) μέχρι την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και στην επίσημη ιστοσελίδα του διαγωνισμού http://www.hms.gr/pythagoras/.

 

Η Διεύθυνση του Σχολείου                                                    Η υπεύθυνη εξέτασης

 Ειρήνη Τζιτζικάκη

(Προϊσταμένη Δ΄ τάξης και Υποδ/ντρια του Δημοτικού)

 

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ