Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα

Εργασίες του Ομίλου STEAM-Ρομποτικής Δημοτικού

800 537 Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα
  • 0

Από τις πρώτες κιόλας συναντήσεις του Ομίλου STEAM-Ρομποτικής mSTEAMteam, οι μαθητές διασκέδασαν μέσω παιχνιδιών ενδυνάμωσης της ομάδας, καθώς η διδασκαλία σύμφωνα με τη διεπιστημονική προσέγγιση STEAM προϋποθέτει την ανάπτυξη των επικοινωνιακών δεξιοτήτων και της συνεργασίας για την από κοινού επίλυση κάποιου προβλήματος (ανάπτυξη των «soft skills»).

Στα επόμενα μαθήματα οι μαθητές βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια ενδιαφέρουσα πρόκληση. Κλήθηκαν να φτιάξουν την πιο ψηλή αλλά και γερή κατασκευή που θα μπορεί (χωρίς να σπάσει!) να κρατήσει στην κορυφή της ένα ζαχαρωτό. Κι αν αναρωτιέστε ποια ήταν τα βασικά υλικά δόμησης, η απάντηση είναι απλή… 20 μακαρόνια και 100 εκ. χαρτοταινία! Τα έργα των παιδιών ήταν πραγματικά εντυπωσιακά και πολύ πετυχημένα!

Έπειτα, αφού δοκίμασαν τις αρχικές τους κατασκευές, είχαν και μια δεύτερη πρόκληση. Να κατασκευάσουν με όσα μακαρόνια και όση χαρτοταινία ήθελαν μια ανθεκτική για τα βιβλία τους κατασκευή μήκους περίπου 30 εκ. και ύψους πάνω από 10 εκ. Αποτέλεσμα; Τα βιβλία και τα τετράδια εργασιών της Γλώσσας και των Μαθηματικών –παρότι γεμάτα γνώσεις– άντεξαν πάνω στην κατασκευή για αρκετή ώρα. Λίγο έλειψε να δοκιμάσουμε και το Ανθολόγιο!

Επόμενος σταθμός; Γέφυρες! Γεφύρια παλαιότερων εποχών, γέφυρες ανθεκτικές, γέφυρες κρεμαστές, πεζογέφυρες, γέφυρες υπόγειες κι άλλες πολλές γέφυρες έγιναν αντικείμενο μελέτης των μαθητών. Εντόπισαν βασικά μοτίβα των κατασκευών τους, πειραματίστηκαν, συζήτησαν, σχεδίασαν και με πολλή φαντασία και δημιουργικότητα έφτιαξαν τις δικές τους γέφυρες. Στη συνέχεια, αφού τις ζύγισαν, ώστε να εντοπίσουν ποια ομάδα είχε χρησιμοποιήσει τα λιγότερα υλικά, δοκίμασαν πόσο βάρος μπορούσαν να αντέξουν με… μαρκαδόρους και ξυλομπογιές. Ποια ήταν, άραγε, η γέφυρα που άντεξε τα περισσότερα;

…«Και εγένετο φως»! Φως μπορεί να μην άναψε, αλλά σ’ αυτήν την ενότητα δραστηριοτήτων οι μαθητές του mSTEAMteam κατασκεύασαν απλά ηλεκτρικά κυκλώματα, αποτελούμενα από μια ηλεκτρική πηγή (μπαταρία), έναν μικρό κινητήρα (motor) και καλώδια.  Έφτιαξαν ένα απλό Art Bot, το διακόσμησαν πολύ δημιουργικά και το έθεσαν σε λειτουργία.

Συνέχισαν με την κατασκευή απλών οχημάτων Formula 1. Το ηλεκτρικό κύκλωμα που κατασκεύασαν οι μαθητές αποτελούνταν από μια ηλεκτρική πηγή (μπαταρία), έναν διακόπτη, έναν μικρό κινητήρα (motor) και καλώδια. Χρησιμοποίησαν, ακόμη, δύο γλωσσοπίεστρα για την κατασκευή του οχήματος, έναν άξονα (ξύλινο και πλαστικό καλαμάκι) και τρία πλαστικά καπάκια για ρόδες. Μετά, τα χρωμάτισαν ή τα «έντυσαν» με πολύχρωμα χαρτόνια κι οι κατασκευές ήταν εντυπωσιακές. Τέλος, σειρά είχε ο αγώνας με τίτλο «Mini Handmade STEAM Car Championship» με νικήτριες τα δύο μοναδικά κορίτσια του ομίλου! Γιατί για τα παιδιά του ομίλου mSTEAMteam η μάθηση δεν είναι αγώνας δρόμου, αλλά παιχνιδάκι!

Λέγεται ότι είναι ένας εφιάλτης για κάθε γονιό που περπατά ξυπόλυτος στο σπίτι να τύχει και να πατήσει κάποιο από τα LEGO® Bricks! Οι μαθητές του Ομίλου STEAM-Ρομποτικής, όμως, άπλωσαν πάνω στα θρανία τους αυτά τα «μοχθηρά» τουβλάκια LEGO® διαφορετικών χρωματισμών και μεγεθών και πειραματίστηκαν με τη δημιουργία ευφάνταστων κατασκευών που επινόησαν ή εμπνεύστηκαν. Ντραμς, κιθάρα, πιάνο, σκυλάκι με την τροφή του, μαϊμού πάνω σε δέντρο, πυροσβεστικό παρατηρητήριο και όχημα,  πολύχρωμος δεινόσαυρος και ένα πλήρως εξοπλισμένο αεροπλανοφόρο ήταν μερικές από τις κατασκευές.

Στην παρέα του mSTEAMteam καλωσορίσαμε πριν από μερικές μέρες τα Edison V2.0 Robots. Οι μαθητές γνώρισαν τα χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες των κουμπιών τους και έμαθαν, σκανάροντας ραβδοκώδικες (barcodes), να δίνουν απλές εντολές στα μικρά ρομποτάκια. Έφτιαξαν πάνω σε χαρτόνια δικές τους πίστες με μαύρη μονωτική ταινία και, χρησιμοποιώντας την εντολή «Ακολουθώ τη γραμμή», έκαναν τα ρομπότ να κινηθούν. Τέλος, με την εντολή «Τηλεκατευθυνόμενη κίνηση» μπορούσαν να κινήσουν τα ρομποτάκια τους προς όποια κατεύθυνση ήθελαν, χρησιμοποιώντας… το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης του σπιτιού τους!  Οπότε, αγαπητοί γονείς, αν δεν μπορείτε κάποια μέρα να αλλάξετε κανάλι επειδή λείπει το τηλεκοντρόλ, να ξέρετε ότι ο όμιλος mSTEAMteam δε φέρει καμία απολύτως ευθύνη!