Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα

Σεξουαλική διαπεδαγώγηση στο καλύτερο ιδιωτικό σχολείο

Σεξουαλική αγωγή και αντισύλληψη

800 390 Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα
  • 0

Την Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, τα τμήματα της τρίτης τάξης του Γυμνασίου ενημερώθηκαν από τη μονάδα εφηβικής υγείας της Β΄ Βιοϊατρικής κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών μέσω μιας παρουσίασης με τίτλο «σεξουαλική αγωγή και αντισύλληψη»

Συχνά στις μέρες μας εμείς, τα παιδιά και οι έφηβοι, δεν λαμβάνουμε επαρκή ενημέρωση για το θέμα αυτό, με αποτέλεσμα ύστερα να πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ωριμότητα και καθαρό μυαλό μία αφελή μας πράξη. Αυτό και μόνο καθιστά αναγκαίες τέτοιου είδους ενημερώσεις στους μαθητές κατά τακτά χρονικά διαστήματα.

Αρχικά μιλήσαμε για τη διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα όσον αφορά το σώμα αλλά και τις προτιμήσεις τους. Διαψεύδοντας κάποια στερεότυπα (π.χ. ότι τα κορίτσια προτιμούν το ροζ χρώμα), είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις αλλά και να έρθουμε σε αντιπαράθεση μεταξύ μας, αφού σίγουρα ειπώθηκαν διαφορετικά “πιστεύω” ή και άλλοι τρόποι σκέψης από τον μας καθένα ξεχωριστά. Επιπρόσθετα μάθαμε για κάποιες λειτουργίες του σώματος μας που πολύ πιθανό να μην ξέραμε.

Είμαστε σε μία ηλικία που πρέπει να μάθουμε για τέτοιου είδους ζητήματα όπως και τον λόγο τον οποίο συμβαίνουν τέτοιες μεταβολές. Κυριότερα αναφερθήκαμε στις επιδράσεις της εφηβείας στον ψυχολογικό τομέα. Παρατηρείται συχνά το φαινόμενο οι έφηβοι να έχουν την επιθυμία να έρθουν σε επαφή με το αντίθετο φύλο. Σε τέτοιου είδους καταστάσεις πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην κάνουμε πράξεις που κατά ένα μεγάλο ποσοστό θα τις μετανιώσουμε. Είναι σημαντικό να έχουμε αυτοέλεγχο και να μη χάνουμε την αξιοπρέπειά μας όταν μπαίνουμε σε έναν τέτοιο πειρασμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν ένα ζευγάρι πάρει την απόφαση για ολοκλήρωση τη σχέση του είναι αναγκαίο να παίρνουμε προφυλάξεις με κάθε δυνατό τρόπο. Αν το αμελήσουμε υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσει σε μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Σίγουρα ιδιαίτερα δύσκολο θα είναι για μία νεαρή κοπέλα με στόχους και όνειρα να πετύχει επαγγελματικά να μπει σε αυτή τη διαδικασία του μεγαλώματος ενός παιδιού.

Γενικότερα η ενημέρωση μας βοήθησε στην κατανόηση πολλών ζητημάτων τα οποία δυστυχώς δεν είναι εύκολο να τεθούν προς συζήτηση αφού συχνά τα παιδιά στις μέρες μας δεν τα αντιμετωπίζουν με τη σοβαρότητα που χρειάζεται.

Στέλλα Κωνσταντοπούλου, Ελένη Φαλάγγα, Ειρήνη Γέρμαν, Μαθήτριες της Γ Γυμνασίου